Alap piskóta készítése
Sok háziasszonynak mumus a piskóta készítése.
Ez a recept nem tartalmaz sem sütőport, sem szódabikarbónát, mégis magas lesz a piskóta.
Az anyaghányadot 1 tojáshoz adtam meg. A mennyiséget annyival szorozzuk be ahány tojásos piskótát szeretnénk sütni. A tojás mennyisége nem csak a sütőforma méretétől, hanem a forma magasságától és a tojás nagyságától is függ.
Hozzávalók:
1db tojáshoz
2 dkg kristálycukor
2,5 dkg finomliszt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütés 165 C-fokra. Középső részt használjuk.
A sütőkarika aljába egy kör sütő papírt vágunk. A szélét ne kenjük ki, mert nem jön fel a piskóta.
A tojásfehérjéből és a cukorból, közepesen kemény habot verünk.
A felvert habhoz hozzácsurgatjuk a tojássárgáját és nagyon alacsony fokon összekeverjük. Nem kell teljesen elkeverni. Kivesszük a robotgépből és óvatosan alányúlva hozzákeverjük az átszitált lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
45 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk
Ízesítés
Vanília: 1 vaníliarúd kikapart belsejét, habosításkor keverjük a tojássárgájába.
Dió: A liszt 20 %-át cseréljük dióra. Ilyenkor ezt a mennyiséget számoljuk vissza a lisztből. Tehát pl: 100 g liszt és 20 g dió.
Kakaós: A liszt 10 %-át cseréljük jó minőségű kakaóporra, amit átszitálunk a liszttel. Ebben az esetben is számoljuk vissza a liszt mennyiségéből.
Citrus: Egy citrom, vagy egy narancs (esetleg mindkettő) reszelt héját keverjük a tojássárgájába habosításkor.